Waarom je persbericht niet sexy hoeft te zijn

“You had me at hello”, zegt de hoofdrolspeelster tegen Jerry McGuire in de gelijknamige film uit 1996. McGuire heeft zojuist een gloedvol betoog afgestoken over zijn liefde voor haar. Maar hij hoeft haar helemaal niet te verleiden met mooie woorden. Ze was al om bij het eerste woord. Zo werkt het ook met journalisten, je hoeft ze niet te verleiden met een sexy persbericht. Mijn journalistenhart slaat pas echt een slag over als ik nieuws ruik.

Waarom hoeft het niet sexy?

Ik werk zelf als tekstschrijver en als freelance journalist voor een dagblad. Ook al geeft het een me input voor het ander, het voelt soms ook een beetje schizofreen. Als tekstschrijver wil ik je verleiden met mijn teksten, terwijl ik aan de ontvangende kant wars ben van verleidelijke teksten. Zie het als je aankleden voor dates met twee totaal verschillende mannen. Als tekstschrijver ga ik voor de Hervé-jurk met Louboutins, als journalist voor een Levi’s met mijn Skechers-sneakers Persberichten hebben niet voor niets al een eeuw dezelfde indeling, dat is handig voor de journalist. Kom to the point of ik ga ervan door op mijn sneakers.

Maar je wilt toch opvallen tussen al die persberichten?

Je wilt natuurlijk niet dat het linea recta in de digitale prullenbak belandt. Een te mooi geschreven persbericht zie ik als een te opdringerige man. En die komt er bij mij niet in. Ik bewerk de tekst om aan te sluiten bij de stijl van de krant of gebruik je persbericht als aanleiding voor een interview. Oké, sinds uitgevers van huis-aan-huisbladen de journalisten steeds meer hebben wegbezuinigd, nemen die persberichten vaak wel integraal over. Maar richt je je meer op de harde nieuwsmedia, dan is die kans klein.

Maar dan moet ik het voor de journalist toch aantrekkelijk maken?

Niet nodig! Ik raak opgewonden van leuke nieuwtjes die mijn lezer verbazen, verontwaardigen of aanspreken, niet door mooie teksten. Wil je me verleiden: laat dan die mooie inleiding achterwege en geef me het nieuws waar ik op zit te wachten. Ik erger me dood als ik in de laatste alinea het nieuws pas vind, of zelfs helemaal niet. Ik heb geen tijd voor voorspel, mijn deadline nadert. Beperk je tot de 5 w’s en h en geef ze me meteen, dan maak je meer kans om mijn hart te veroveren. En wie weet volgt er dan nog een tweede date.

Een quote-je kan toch wel?

Je zult in een dagblad niet snel een aangeleverde quote zien. Die past namelijk meestal precies in het straatje van degene die het persbericht instuurt en is vaak niet eens uitgesproken door de hotemetoot die zo nodig met zijn naam in de krant wil. Daarom haal ik mijn quotes liever zelf. Als je je alleen richt op media die graag een compleet artikel hebben, dan kun je wel overwegen een quote in het persbericht op te nemen.

Focus op je date

Sexy hoeft dus helemaal niet. Geef mij maar gewoon een persbericht waar de feiten in staan, dan zie ik snel genoeg of het interessant voor mijn publiek is. Wil je mij verleiden? Kies dan een spannende invalshoek. Dan val ik vanzelf voor je.

Dit blog is op 31 maart 2021 gepubliceerd op de website van Tekstnet.

Andere blog’s
Niets gevonden.